Nieuwe medicatierobot voor apotheek Ziekenhuis Geel
De apotheek van Ziekenhuis Geel werkt sinds kort met een nieuwe medicatierobot, een nieuw apparaat voor de distributie van geneesmiddelen, om het medicatieproces binnen de apotheek en het ziekenhuis maximaal te ondersteunen.
Van een handmatig naar volledig automatisch systeem
Voor de komst van de nieuwe medicatierobot verliep het hele proces binnen de apotheek grotendeels manueel. Leveringen werden met de hand uitgepakt, gescand voor uitschrijving en vervolgens in open rekken geplaatst. Levernota's werden manueel ingevoerd. Medicatiepicking gebeurde ook handmatig. Daarnaast was er ook een Baxter-distributierobot aanwezig die een beperkt aantal medicijnen (ongeveer 300) verwerkt en als herverpakker dient.
“De komst van de medicatierobot betekent de komst van een duurzamer proces. Duurzamer in de zin van minder afval en minder medicatieverlies, maar ook duurzamer doordat de processen van inslag, opslag en distributie van de geneesmiddelen geautomatiseerd worden voor een efficiënter, veiliger en foutloos verloop” vertelt Sofie Bartholomeus, hoofdapotheker Ziekenhuis Geel.
Medicatiedistributie met de nieuwe robot
De robot bestaat uit twee “straten”. Hier zit alle medicatie, geteld en gelabeld, gestockeerd. De medicamenten komen in de robot terecht doordat een medewerker de medicatie op een lopende band plaatst, die de medicatie vervolgens naar de robot brengt. De robot bepaalt zelf waar welk medicament komt te liggen om de indeling zo optimaal mogelijk te benutten.
De volledig geautomatiseerde medicatiecirkel start wanneer een verzamellijst van medicatie wordt aangemaakt in de medicatiebeheersoftware. Deze lijst wordt dan naar de robot gestuurd. Vervolgens levert de robot via een lopende band de juiste geneesmiddelen uit aan de pickingpost. Daar wordt het medicatiedoosje gescand door de apotheekassistent en ‘drop to light’ verdeeld in het juiste bakje, dat toegewezen is aan een patiënt.
Een robot met veel voordelen
Buiten het automatisch inslagen en verdelen van medicatie, draagt de nieuwe robot nog verschillende andere voordelen met zich mee:
- Uitbreiding van de opslagcapaciteit van de apotheek
- Automatische False Medicine Directive (FMD) scanning d.w.z. dat de robot vervalste geneesmiddelen kan detecteren.
- Automatische opvolging vervaldata
- Voorraadbeheer
- Automatisch verwerken van retours
“Wat ook zeer nuttig is, is dat de robot zorgt voor een volledige traceerbaarheid van medicatie. Het hele proces, van levering en opslag tot uitname voor levering aan de patiënt kan aangetoond worden. Dat draagt dan weer bij aan onze patiëntveiligheid ” voegt Nathalie De Ceulaer, stafmedewerker apotheek Ziekenhuis Geel, toe.
De beste zorg voor onze patiënten
“Bij Ziekenhuis Geel streven we er continu naar om de beste zorg te bieden aan onze patiënten en innovatie speelt daarbij een cruciale rol. Onze nieuwe medicatierobot is een prachtig voorbeeld van hoe we technologie inzetten om de zorg te verbeteren” vertelt Evi Weckx, stafmedewerker en projectcoördinator Ziekenhuis Geel. Door voortdurend te investeren in de nieuwste technologieën en technieken, blijven we vooruitstrevend en waarborgen we de kwaliteit van zorg die onze patiënten verdienen”, voegt de projectcoördinator nog toe.
J.-B. Stessensstraat 2 , Geel, België